Alulírott, Szegedi Tisza kérvényezem…

Kérvény

Alulírott, Szegedi Tisza (leánykori neve: Szőke Tisza, lakcím: Szeged (is); szül. ideje: több millió évvel ezelőtt; szül. helye: Ukrajna; anyja neve, apja neve: Fekete-Tisza és Fehér-Tisza) kérvényezem a környezetvédelem és a globális felmelegedés ügyére hivatkozva Szeged Megyejogú Város lakosságát, hogy PET palackokkal, üvegekkel vagy bármilyen szeméttel a vizemet és a partomat ne szennyezzék. A partot körülvevő sétányra a jelen kérelem keltétől a törvény által meghatározott 2 hónapon belül még több szemétgyűjtő helyet kihelyezni, illetve a jelenlegi helyzetet a hulladék megfelelő elhelyezésével és rendszeres szemétgyűjtéssel a szegedi lakosok orvosolni szíveskedjenek. 

INDOKLÁS: 

A vizem élővilágában megtalálható számos halfaj tagjai, például a ponty (Cyprinus carpio Linné – Karpfen), a dévérkeszeg (Abramis brama Linné – Brachsen) és a kárász (Carassius carassius Linné – Karausche), beleakadnak a folyóban úszó szemétbe, ami ellehetetleníti számukra a mozgást, és elpusztulnak. 

Áradásomkor az összegyűjtött hulladékot tehetetlenül az árterekbe sodrom, ezzel veszélyeztetve az ottani víziökoszisztémát, ezáltal olyan növények fennmaradását is, mint például a közönséges nád (Phragmites australis) vagy az őszi kikerics (Colchicum autumnale). 

Az ártéren lerakódó PET palackokba az olyan vízparti madarak csőre is beleakad, mint a kanalasgém (Platalea leucorodia), vagy a búbos banka (Upupa epops), ami ellehetetleníti számukra a mozgást és a táplálkozást. 

A vizemben megtalálható hulladékmennyiség megnehezíti a szegedi lakosság, illetve a turisták egyik kedvenc szórakozását is, a strandolást. A strandolók, ezáltal a turisták számának csökkenése, egyúttal bevételcsökkenést okozhat Szeged Megyejogú Város lakosságának és vállalkozóinak. Ily módon, ügyem kivizsgálását és megoldását a strandszezon közeledése is sürgeti.

Ezen indokokat figyelembe véve kérvényezem a kérésem megfontolását és a felvetett probléma megoldását! Amennyiben kérvényem ismételten figyelmen kívül hagyásra kerül,

kénytelen leszek természetjogi lépéseket tenni és a szeméthordalék partra vetésével, árvízzel, árasztással fellebbezést benyújtani. 

Szeged, 2023.02.14. 

Szegedi Tisza
Tisztelettel

Fotó: Matyi
Szöveg: Zsófi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük