Búcsú a darvaktól

Mi jelzi számodra végérvényesen az ősz végét, a tél kezdetét? A levelek eltűnése? A száraz, csupasz ágak zörrenése? Vagy a folyamatosan hűvösödő időjárás? Esetleg az egyre gyakoribbá váló reggeli köd? Vagy talán  a reggelente és este felhangzó darvak kurrogása?

A darvak az év nagy részét nem Szeged környékén töltik, nem úgy, mint a galambok, a varjak és a verebek. Jelenlétükre október-november környékén lehet először felfigyelni, amikor több száz fős csapatokban, V alakban repülve áthúznak a város felett. Hangjuk túlharsogja még a legnagyobb forgalom zaját is. A Fehér-tó felé tartanak, ami ilyenkor valódi látványossággá válik: a különféle környezetvédelmi és madártani szervezetek minden hétvégén vezetett túrákkal várják a rajongókat.

A darvak tömegeit talán minden dél-alföldi község magáénak érzi, mégis, számomra egyértelműen Szegedhez kapcsolódik. Ha több csapat is egyszerre érkezik, ricsajuktól visszhangzik a város. A Dóm felett átrepülő madarak látványa olyan kép, amit szívesen lefestenék. Giccses, a város fő nevezetességeit mutogató képeslapokon lehetne árulni a turistáknak szánt szuvenírek között, hiszen hasonlóan a Dómhoz, számomra a darvak ugyanúgy a várost jelképezik.

Nosztalgia  fog el, ahogy a csapatok egymást kerülgető különös koreográfiáját figyelem az égen. Hangjuk évről-évre elkísér reggelente, mikor órára indulok, még akkor is, ha a köd vagy a borult ég miatt nem láthatom őket. Ahogy lármájuk egyre távolodik tőlem, szomorú leszek, noha tudom, hogy valószínűleg nem mennek el. Még Szilveszterkor is hallani őket, kurrogásuk beleveszik a tűzijátékok csattanásába. Hangjukat hallani mégis búcsúzás, valaminek a végét jelenti. Számodra mit jelent hallani a darvak hangját? Észreveszed egyáltalán, mikor elrepülnek a fejed felett?  Megfigyelted valaha, hogy szűkül vagy tágul a V alak forma, és hogy mindig vannak, akik lemaradnak? Észrevetted milyen fegyelmezetten és gyorsan képesek irányt váltani, ha veszélyt érzékelnek? Meg tudod különböztetni a darvak és a vadludak csapatait? Figyeled a hangjukat még akkor is, ha a felhők felett repülnek? Hiányolod, ha már egyszer nem hallod a kurrogásukat? Észreveszed egyáltalán, hogy csend van reggelente? Te is búcsút veszel tőlük, amikor elhúznak feletted, akkor is, ha tudod, hogy nem mennek el? Te is azt suttogod magadban: viszlát nemsokára?

Fotó: Matyi
Szöveg: Zsófi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük